Santa Claus is making a pre-Christmas arrival at RCAF Station Trenton by helicopter.

Holiday traditions in the Royal Canadian Air Force

As do all military organizations, the Royal Canadian Air Force treasures and maintains a number of special traditions associated with the holiday period.

From Christmas dinners to “sticky floors” to New Year’s levees, many of these traditions are shared with the Royal Canadian Navy and the Canadian Army.

The highlight of holiday celebrations is a Christmas dinner that features all the usual trimmings: turkey, dressing, gravy and dessert. But in the Canadian Armed Forces, the most senior personnel serve the most junior. The officers and the senior non-commissioned members don cook’s hats and aprons and serve the junior non-commissioned members who keep unit activities humming along on a day-to-day basis. 

 During the dinner, and perhaps for the whole day, the most senior and most junior members of the unit trade places. This means that a wing or squadron commander will switch jobs and ranks – including exchanging tunics – with one of the newest or most junior members of the unit. The wing or squadron chief warrant officer also trades with a junior member – although in some cases he or she trades with the oldest non-commissioned member. The handover of responsibilities may even be formalized with the signing of certificates recognizing the honorary – and very temporary – appointments.

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Traditions du temps des Fêtes à l’Aviation royale canadienne

Comme toutes les organisations militaires, l’Aviation royale canadienne chérit et cultive certaines traditions spéciales liées à la période des Fêtes.

L’Aviation royale canadienne, la Marine royale canadienne et l’Armée canadienne ont beaucoup de traditions en commun, que l’on pense aux dîners de Noël, aux « sticky floors » (« planchers collants ») ou aux réceptions du Nouvel An.

Le moment fort des célébrations des Fêtes est un dîner de Noël qui comporte tous les ingrédients habituels : de la dinde, des accompagnements, de la sauce et un dessert. Cependant, dans les Forces armées canadiennes, les plus hauts gradés servent les militaires des grades inférieurs. En effet, les officiers et les militaires du rang supérieurs revêtent toques et tabliers pour servir les militaires du rang subalternes, ceux-là mêmes qui assurent le bon fonctionnement des activités de l’unité au quotidien. 

Pendant le repas, et parfois toute la journée, les plus hauts gradés et les moins gradés de l’unité échangent leurs places. Ainsi, un commandant d’escadre ou d’escadron troquera son emploi et son grade, y compris sa tunique, contre ceux d’un militaire de l’unité parmi les plus nouveaux ou les moins gradés. L’adjudant-chef de l’escadre ou de l’unité en fait autant, même si, dans certains cas, il change de place avec un militaire du rang plus âgé. La passation des responsabilités est parfois même officialisée par la signature d’un certificat confirmant la nomination honorifique, et très temporaire.

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